Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay °C
Profesyonel Emlak

Millî Savunma Bakanlığının Faaliyetleri ve Gündemdeki Konulara İlişkin Basın Bilgilendirme Toplantısı Düzenlendi

Millî Savunma Bakanlığının Faaliyetleri ve Gündemdeki Konulara İlişkin Basın Bilgilendirme Toplantısı Düzenlendi
REKLAM ALANI
02.11.2021
A+
A-

Millî Savunma Bakanlığının Faaliyetleri ve Gündemdeki Konulara İlişkin Basın Bilgilendirme Toplantısı Düzenlendi

Terörle mücadele başta olmak üzere Millî Savunma Bakanlığı’nın faaliyetleri ve gündemdeki konulara ilişkin basın bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Basın mensuplarına yönelik gerçekleştirien toplantıda şu bilgiler paylaşıldı:

EKİM AYINDA 279 TERÖRİST ETKİSİZ HÂLE GETİRİLDİ

FETÖ, PKK/KCK/PYD-YPG, DEAŞ başta olmak üzere tüm terör örgütlerine karşı mücadelemiz artan bir şiddet ve tempoda, terörü ve teröristleri kaynağında etkisiz hâle getirme anlayışı ile devam etmektedir.
Bu kapsamda;

– 24 Temmuz 2015’ten bugüne kadar Irak ve Suriye’nin kuzeyi dahil toplam 32.835,

– Bu yılın başından itibaren ise 2.360 terörist etkisiz hâle getirilmiştir.

– Ekim ayında ise yurt içinde ve sınır ötesinde 3’ü büyük, 24’ü orta çaplı olmak üzere 27 operasyon icra edilmiş ve 279 terörist etkisiz hâle getirilmiştir.

Ülkemize yönelik terör tehdidine karşı icra ettiğimiz tüm operasyonlarımız, başta Irak ve Suriye olmak üzere tüm komşularımızın sınırlarına ve toprak bütünlüğüne saygılı, uluslararası hukuka uygun, meşru müdafaa hakkı kapsamında ve sadece terörist unsurlar hedef alınarak yapılmaktadır.

Dünyaca kabul görmüş hedef belirleme usulleri kullanılarak tespit edilen söz konusu hedefler; dost ve müttefiklerimizle koordine edilmekte, operasyonlarımızda sivil halkın can ve mal güvenliği ile çevrenin korunmasına azami hassasiyet gösterilmektedir. Türk Silahlı Kuvvetlerimiz için sivil halk, çevre, tarihî, dini ve kültürel yapılar dokunulmazdır.

Terörist neredeyse hedefimiz orasıdır. Terörle mücadelemiz, en son terörist etkisiz hâle getirilinceye kadar azim ve kararlılıkla devam edecektir.

SON 1 AYDA 22 BİN 406 KİŞİ HUDUDU GEÇEMEDEN ENGELLENDİ

Hudutlarımızda kaçakçılığın, yasa dışı ve düzensiz göçmen akınının engellenmesi, teröristle mücadelede etkinliğin artırılması kapsamında;

– Sınırlarımızda teknolojik vasıtalarla desteklenmiş fiziki güvenlik sistemleri tesis edilmekte,

– Hudut birliklerimizin imkân ve kabiliyetleri sürekli geliştirilerek sınır güvenliğinde etkin tedbirler alınmaktadır.

Ayrıca Afganistan’daki son gelişmelerle birlikte İran sınırında olası bir hareketliliğe karşı alınan tedbirler gözden geçirilmiş ve ilave tedbirler alınmıştır.

İçinde bulunduğumuz 2021 yılında İran sınırında 83.867 şahıs engellenmiş, 1.756 şahıs yakalanmıştır.

Alınan ilave ve etkin tedbirler sayesinde Ekim ayında, tüm hudutlarımızdan yasa dışı yollarla geçmeye çalışan 471 şahıs yakalanmıştır. Bu şahıslardan 24’ü FETÖ mensubu olmak üzere 38’i teröristtir. 22.406 şahıs ise hududu geçemeden engellenmiştir.

Yine bu dönemde icra edilen operasyonlarda; 18.997 paket sigara, 185 kilogram uyuşturucu, 56 adet muhtelif silah ve 121 adet cep telefonu ele geçirilmiştir.

Sınırlarımızın güvenliği ilgili bakanlık ve kamu kurumları ile koordineli olarak her türlü zorlu iklim ve arazi şartlarına rağmen 7 gün 24 saat kesintisiz olarak sağlanmaktadır.

Sınırlarımızda görev yapan bütün personelimiz yüksek moral ve motivasyonun yanı sıra büyük bir kahramanlık ve fedâkarlıkla kendine verilen görevleri başarıyla yerine getirmektedir.

SURİYE’DE EKİM AYINDA 169 TERÖRİST ETKİSİZ HÂLE GETİRİLDİ

Hudutlarımızın ve asil milletimizin güvenliğini sağlamak maksadıyla icra edilen Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı, Barış Pınarı ve Bahar Kalkanı Harekâtları ile Suriye’nin kuzeyinde yaratılan terör oluşumları daha büyük sıkıntılara mahal vermeden engellenmiş ve engellenmeye devam edilmektedir. Bu harekâtlar ile bölge halkının huzur ve güvenliği de sağlanmıştır.

Bölgede hayatın normalleşmesine yönelik insani yardım ve altyapıyı destekleme faaliyetlerimiz ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile koordineli olarak yürütülmektedir.

Bölgedeki varlığımız; güvenlik ve huzur ortamı sağlamaktadır.

Ancak terör örgütlerinin; Tel Rıfat, Münbiç ve Fırat’ın doğusundaki bölgelerden sivillere ve birliklerimize saldırı arayışları sürmekte, söz konusu terörist faaliyetler kahraman komandolarımız tarafından anında müdahale ile engellenmektedir.

Bir kez daha vurgulamak isteriz ki Türk Silahlı Kuvvetlerimiz için sivil halk, çevre, tarihî, dini ve kültürel yapılar dokunulmazdır. Tek hedefimiz teröristlerdir.

Bu kapsamda; Ekim ayında Suriye harekât bölgelerinde, DEAŞ terör örgütü mensupları dâhil olmak üzere 169 terörist etkisiz hâle getirilmiştir.

İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesinde Rejim’in çeşitli bahanelerle sivillere karşı yürüttüğü saldırılar devam etmektedir. Son bir ayda, İdlib bölgesinde Rejim tarafından yapılan top, havan, roket atışlarında ve hava saldırılarında, aralarında çocukların da bulunduğu 19 sivil hayatını kaybetmiş, 72 sivil ise yaralanmıştır.

Söz konusu saldırıların sonlandırılması için belirlenen hedefler derhâl ateş altına alınarak imha edilmekte, birliklerimizin güvenliği için gerekli her türlü tedbir alınmaktadır.

Suriye’nin kuzeyindeki harekât bölgelerinde yapmış olduğumuz mutabakatlara uyuyor, muhataplarımızdan da uymalarını bekliyoruz.

DEAŞ’la mücadele adı altında uluslararası kamuoyunda kendini meşrulaştırmaya çalışan eli kanlı PKK/YPG terör örgütü başta olmak üzere, bölgede sağlanan barış ve istikrarı bozmak maksadıyla sivillerin yaşam hakkını ellerinden alanlara karşı, masum ve mazlumları gözeterek Suriye halkının yanında olmaya devam edeceğimizi, dünyanın da bu insanlık suçuna sessiz kalmaması gerektiğini bir kez daha vurgulamak istiyoruz.

AZERBAYCAN İLE “KARDEŞ TUGAY” PROJESİ SÜRDÜRÜLÜYOR

Türk Silahlı Kuvvetleri, Azerbaycan ordusunun modernizasyon ve eğitim faaliyetleri ile Ermenistan işgalinden kurtarılan bölgelerde mayın/EYP arama ve imha faaliyetlerine destek vermeye devam etmektedir.

Bugüne kadar birliklerimiz ve Azerbaycan unsurları tarafından 123 kilometrekarelik alan temizlenmiştir. Ayrıca, mayın ve EYP temizliği kapsamında 899 Azerbaycan personeline eğitim verilmiştir.

Türkiye ve Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri arasında ortak çalışma, eğitimlerin planlanması ve yapılması, yönetim ve icra esaslarının uyumlu hâle getirilmesine yönelik başlatılan “Kardeş Tugay” projesi sürdürülmektedir.

Silahlı Kuvvetlerimizin nitelikli personeli ve donanımı ile verilecek her türlü görevi yapabilecek kapasite ve donanımda olduğunun ispatı olan ortak tatbikatlarımız da devam etmektedir.

Bu kapsamda; Sarsılmaz Kardeşlik-2021 Tatbikatı, 05-08 Ekim 2021 tarihleri arasında Türkiye ve Azerbaycan unsurlarının katılımıyla Nahçıvan / Azerbaycan’da icra edilmiştir.

“İki devlet, tek millet” anlayışıyla kederde ve kıvançta bir ve beraber olduğumuz Azerbaycanlı kardeşlerimizin 8 Kasım’da kutlanacak Zafer Günü’nü şimdiden tebrik ediyor, haklı davalarında, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da tüm imkânlarımızla yanlarında olmaya devam edeceğimizi bir kere daha vurguluyoruz.

LİBYA SİLAHLI KUVVETLERİNE MENSUP 6 BİN 568 PERSONELE EĞİTİM VERİLDİ

Türkiye; 500 yıllık tarihî kardeşlik bağlarımız olan Libya’da yabancı güç değildir. BM tarafından tanınan meşru hükûmetin daveti ile ikili anlaşmalara istinaden bulunduğumuz Libya’da askerî eğitim, yardım, iş birliği ve danışmanlık faaliyetlerimiz devam etmektedir.
Libya’da ve Türkiye’de bugüne kadar 6.568 Libya Silahlı Kuvvetleri personeline eğitim verilmiş, 626 Libya Silahlı Kuvvetleri personelinin eğitimi ise devam etmektedir.

Libya halkının huzur ve güvenliğine katkı sağlanması amacıyla bugüne kadar 4.137 Mayın/EYP ve patlamamış mühimmat tespit edilerek etkisiz hâle getirilmiştir.

Ayrıca Trablus’ta faaliyete geçirdiğimiz hastane ile bugüne kadar yaklaşık 20 bin Libyalı kardeşimize sağlık desteği verilmiştir.

Her zaman ifade ettiğimiz gibi Libya’daki amacımız, kalıcı barış ve istikrarın sağlanmasıdır. Sorunların çözümü için diyaloğa açık gayretlerimiz “Libya, Libyalılarındır.” yaklaşımımızla devam etmektedir.

YUNANİSTAN’IN TUTUMU NATO’NUN DAYANIŞMA RUHUNA ZARAR VERİYOR

Türk Silahlı Kuvvetleri Ege’de, Akdeniz’de ülkemizin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin hak, alaka ve menfaatlerini korumaya, Kıbrıs Adası’nda uluslararası garanti ve ittifak antlaşmaları doğrultusunda barış ve güvenliğin teminatı olmaya devam etmektedir.

Yunanistan, iyi komşuluk ilişkileri çerçevesinde yaptığımız tüm çağrılara rağmen uluslararası anlaşmalarla belirlenen yükümlülüklerine aykırı olarak Gayri Askerî Statüdeki Doğu Ege Adaları’nın statüsünü bozan eylemlerini sürdürmektedir.

2021 yılı başından itibaren askerî deniz ve hava araçları ile Gayri Askerî Statüdeki Adalara yönelik 2.061 ihlal gerçekleştirmiştir. Anlaşma yükümlülüklerini yerine getirmeyen Yunanistan’ın, aynı anlaşmadan doğan hakları elinde bulundurduğunu öne sürmesi uluslararası hukukun eğilip bükülmesi daha da vahimi içinin boşaltılmasıdır.

Yunanistan’ın hukuka aykırı, provokatif ve saldırgan tutumuna karşı diplomatik kanallardan gerekli girişimlerde bulunulmakta, mütekabiliyet kapsamında sahada gerekli karşılık verilmektedir.

Yine, Yunanistan’ın NATO içinde diğer ülkelerle silahlanma ve destek arayışına girerek, İttifak içinde ittifak kurma tutumu, hem NATO’nun dayanışma ruhuna hem de ikili ilişkilere zarar vermektedir.

Yunanistan’dan beklentimiz;

– Uzlaşmaz, hukuk tanımaz tutumundan ve üçüncü tarafları sorunlara dahil etme çabalarından vazgeçmesi,

– Uluslararası hukuk zemininde, iyi komşuluk ilişkilerine dayalı diyalog ve barışçıl yöntemlerle sorunların çözümüne yönelik samimi gayret göstermesidir.

Bir diğer önemli husus da Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Ada’daki durumudur. Bugüne kadar denenmiş ve bir sonuç alınamayacağı tüm taraflarca görülmüş yöntemlerle bir çözümün mümkün olmadığı ve Kıbrıs’ta eşit, egemen ve bağımsız iki devletin bulunduğu kabul edilmeden müzakerelerin ilerleyemeyeceği açıkça görülmelidir.

Kıbrıs’ta egemen eşitliğe dayalı, yan yana yaşayan ve iş birliği içinde olan iki devlet tek çözümdür.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin de bu çözüm yolunu benimsemesi Ada’nın huzur ve refahı için faydalı olacaktır.

Bir kez daha vurgulamak isteriz ki Kıbrıs bizim millî meselemizdir. Garanti ve ittifak antlaşmaları doğrultusunda geçmişte olduğu gibi bugün de Kıbrıslı kardeşlerimizin yanındayız. Türkiye garantör devlet olarak uluslararası anlaşmalar ve uluslararası hukuktan kaynaklanan meşru haklar çerçevesinde Kıbrıs’ta barış, huzur ve güvenliğin teminatı olmaya devam edecektir.

NATO KARARGÂHINDAKİ TOPLANTIDA GÖRÜŞ VE DEĞERLENDİRMELERİMİZ MÜTTEFİKLERİMİZLE PAYLAŞILDI

NATO Savunma Bakanları Toplantısı 21-22 Ekim 2021 tarihlerinde NATO Karargâhında yaklaşık iki yıl sonra fiziki katılımla icra edilmiştir. Toplantıda, bölgesel ve küresel gelişmeler ele alınmıştır.

Sayın Bakanımız tarafından gündemdeki konulara ilişkin görüş ve değerlendirmelerimiz Müttefiklerimizle paylaşılmıştır. Toplantıda özellikle;

– Afganistan’da zor şartlar altında etkili iş birliğiyle binlerce Müttefik personel ve sivil Afgan’ın güvenli tahliyesinin sağlandığı, 20 yıllık harekâttan gerekli dersler alınması gerektiği; Afganistan’daki insani ve ekonomik durum ile olası/potansiyel mülteci riskine dikkat çekilmiş,

– Terörizmle Mücadeleye ilişkin olarak; PKK/YPG, DEAŞ, El Kaide ve FETÖ gibi terörist örgütlerle aynı anda mücadele ettiğimiz, PKK/YPG’nin çevre ülkelerde isim değiştirerek terörist faaliyetlerini yürüttüğü, mücadelemizin etnik ve dini kimliğe bakılmaksızın sadece teröristlere karşı yürütüldüğü, komşularımızın egemenliğine, sınır ve toprak bütünlüğüne saygılı olduğumuz, sınırlarımızda terör koridoru oluşmasına asla izin vermeyeceğimiz vurgulanmış,

– Ayrıca; yeni hazırlanacak Stratejik Konseptin NATO’nun kolektif savunma, kriz yönetimi ve işbirliği içinde güvenlik olmak üzere temel görevlerini kapsaması gerektiği belirtilmiş; NATO’nun değerlerinin, prensiplerinin ve dayanışmasının korunmasının altı çizilmiş; iklim değişikliği hususunda, Türkiye’nin Paris Protokolünü onayladığı, Türkiye’nin ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin bunun gereğini yapmaya başladığı ifade edilmiştir.

Bunlara ilave olarak, Sn. Bakanımız tarafından İngiltere, ABD, Yunanistan, İspanya, Polonya, Macaristan, Romanya, İtalya, Slovenya, Letonya ve Bulgaristan Savunma Bakanları ile ikili görüşmeler gerçekleştirilerek savunma sanayi iş birliği faaliyetleri, ortak bölgesel savunma ve güvenlik konuları gibi alanlarda istişarelerde bulunulmuştur.

EKİM AYINDA TOPLAM 12 TATBİKAT İCRA EDİLDİ

Türk Silahlı Kuvvetleri, tüm dünyayı etkisi altına alan salgına rağmen harekât, tatbikat ve eğitim faaliyetlerini aralıksız sürdürmektedir.

Ayrıca NATO, BM, AB ve AGİT görevleri ve ikili anlaşmalar kapsamında Libya’dan Kosova’ya, Azerbaycan’dan Bosna Hersek’e, Katar’dan Somali’ye kadar birçok coğrafyada dünya barışına katkıda bulunmaktadır.

Bu kapsamda;

Ekim ayı içersinde 2’si millî, 4’ü NATO, 6’sı özel olmak üzere toplam 12 tatbikat icra edilmiştir. Ayrıca Kasım ayında;

-Doğu Akdeniz-2021,

-Türkiye-Gürcistan Hudut Birlikleri Değişim,

-NATO Toxic Trip,

-Turgutreis,

-Dynamic Master,

– Şehit Teğmen Caner Gönyeli Arama Kurtarma ve Toros Tatbikatları ile Millî Anadolu Kartalı 2021 Eğitiminin icra edilmesi planlanmaktadır.

Gelecek dönemde de harekât, tatbikat ve eğitim faaliyetlerimiz ile bölgesel ve küresel barışın desteklenmesine ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin harbe hazırlığının en üst seviyede tutulmasına devam edilecektir.

FETÖ İLE MÜCADELEMİZ KARARLILIKLA SÜRÜYOR

Bakanlığımızın tüm birimleri gerekli hassasiyeti göstererek yeni bilgi, belge ve veriler ışığında FETÖ ile mücadelesini kararlılıkla sürdürmeye devam etmektedir. 15 Temmuz 2016’dan bugüne kadar 24.082 personel ihraç edilmiş, 1.380 personel hakkında ise idari süreç devam etmektedir.

1 Ocak – 28 Ekim 2021 tarihleri arasında;

– 3.405 personel kamu görevinden çıkarılmış,

– 629 emekli personelin rütbesi geri alınmış,

– 159 personel göreve iade edilmiş,

– 17 emekli personelin rütbesi/unvanı iade edilmiştir.

Sonuç olarak; aynı anda birden fazla harekât alanında mücadele eden, dünyanın birçok bölgesinde barış ve istikrarın sağlanmasında görev alan başta Türk Silahlı Kuvvetlerimiz olmak üzere Millî Savunma Bakanlığının tüm birlik ve kurumları; binlerce yıllık şanlı tarihimizden süzülüp gelen millî, manevi ve mesleki değerlerinden aldığı ilhamla asil milletimizin egemenlik ve bağımsızlığı için üstün bir gayret içerisinde, kendisine tevdi edilen her türlü görevi, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da başarma azim ve kararlılığındadır.

Kaynak:https://www.msb.gov.tr/SlaytHaber/1112021-56771

REKLAM ALANI