Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay °C
Profesyonel Emlak

Milletvekili Meşhur Memmedov – “Azerbaycan ekonomik olarak bağımsız bir ülkedir”

Milletvekili Meşhur Memmedov – “Azerbaycan ekonomik olarak bağımsız bir ülkedir”
REKLAM ALANI
31.05.2022
A+
A-

Açıklama yok.

Milletvekili Meşhur Memmedov – “Azerbaycan ekonomik olarak bağımsız bir ülkedir”

Azerbaycan Parlamentosu Milletvekili Meşhur Memmedov, “Azerbaycan ekonomik olarak bağımsız bir ülkedir”– diye tarihe not düştü.

Milletvekili Meşhur Memmedov, “Bildiğiniz gibi ekonomik olarak bağımsız ülkelerin sayısı çok fazla değil. Elbette bunun çeşitli nedenleri var. Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in 27 Mayıs’ta Zengilan bölgesi Ağalı köyündeki “Akıllı Köy” projesinin açılışında yaptığı konuşmada dediği gibi, modern Azerbaycan ekonomik olarak tamamen bağımsızdır ve herhangi bir yardıma, krediye ihtiyacı yoktur. Son üç yılda dünyada meydana gelen epidemiyolojik, çevresel ve politik afetlerin neden olduğu yeni ekonomik durumun, dünya nüfusunu bir gıda krizi riskiyle karşı karşıya bıraktığı bir sır değil. Evet bu tehdit öyle bir boyuta ulaştı ki sorun sadece düşük ve orta gelirli ülkeleri değil, aynı zamanda büyük ekonomilere sahip yüksek gelirli ülkeleri de tehdit ediyor. Böylece geçen zaman kesiminde dünya, COVID-19 pandemisinin patlak vermesinden bu yana ilk kez ekonomiye bağlı bir gıda krizi tehdidiyle karşı karşıya kaldı. Özel karantina rejiminin getirilmesinin tarım ve sanayi ürünlerinin üretiminde azalmaya yol açtığını da belirtmek isterim.” – Dedi.

Milletvekili Meşhur Memmedov, “Bu kapsamda, Dünya Ticaret Örgütü Genel Direktörü Roberto Azevedo, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü Başkanı Tsyuy Dunyuy ve Dünya Sağlık Örgütü Başkanı Tedros Adamom Gebreisus pandeminin dünya tarımsal tedarik zincirini bozduğunu ve potansiyel bir gıda krizi yarattığını bildirerek ortak bir açıklama yaptılar. 2020’deki COVID-19 salgını, küresel değer ve tedarik zincirini bozarak tarımsal üretim üzerinde önemli bir baskı oluşturdu. Aynı zamanda, en yoksul aileleri ciddi şekilde etkileyen gıda güvensizliği ve yetersiz gıda arzı yarattı. 2021 yılında özel karantina rejimi gevşetilmiş olsa da dünya bir çevresel felaketle karşı karşıya kaldı. Aynı zamanda, Şubat ayının sonundan bu yana tarım ürünleri için küresel fiyatlarda istikrarlı bir artışa yol açan Rusiya-Ukrayna savaşı, ekonomik kriz için yeni bir sorun ortaya çıkardı. Buğdayın fiyatı son kısa dönemde %40 arttı. Mevcut fiyatlar 14 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Siyasi ve askeri kriz, sadece gıda değil, akaryakıt ve gübre fiyatlarını da önemli ölçüde artırdı ve Karadeniz bölgesinden tedarik zincirini bozdu. Bu bağlamda BM başkanı, bu durumun dünya çapında siyasi istikrarsızlık ve huzursuzluk tohumları ektiği konusunda uyardı. Yeni durumda Azerbaycan hükümetinin ekonomik alanda attığı adımlar daha akılcı ve etkili. Şu anda ülkemizde gıda arzında herhangi bir sorun olmadığını belirtelim. Geçen yıl gıda fiyatlarının bir önceki yıla göre yüzde 17,5 arttığı doğru, ancak bunun nedenlerine değinildi.” – Diye belirtti.
Milletvekili Meşhur Memmedov, “Bu nedenle hükümet, gıda fiyatlarındaki artışları ve arzak kıtlığını önlemek için uygun programları uygulamaktadır. Daha Rusya-Ukrayna savaşından önce, 18 Ocak 2022’de Hükümetin Bakanlar Kurulu toplantısı kapsamında, başta tahıl olmak üzere temel gıda ürünleri alanında özel talimatlar verildi. Dolayısıyla bu görevler 6 temel ilkeye dayanmaktadır. Bu nedenle, gıda güvenliğinde hükümet, ağırlıklı olarak yerel üretim olmak üzere kilit ürünlere odaklandı. Ürünün maliyeti düşürülerek, kalitesi artırılarak ve hacmi artırılarak arz iyileştirilecektir. Ayrıca ikinci temel ilke, devletin ithalatı değil üretimi sübvanse etme yolunu benimsemesidir. Üçüncü ilke, temel gıda fiyatlarının serbestleştirilmesidir. Bu girişimci için çok önemli bir teşviktir. Böylece fiyatlandırma politikası ile ilgili olarak iki kırmızı çizgi tespit edilmiştir: Birincisi yapay fiyat artışlarını önlemek, ikincisi ise girişimcilerin marjını sağlamak. Bu anlamda hükümet, güvenliği artırmak için haksız rekabetle mücadeleyi yoğunlaştıracağını, sübvansiyonların duruma göre sağlanacağını belirtti. Bu bağlamda, gıda güvenliğini sağlamak ve nüfusa temel gıda ürünlerinin arzını iyileştirmek için 29 Mart’ta Bakanlar Kurulu toplantısı yapıldı. 18 Mart kararından doğan görevlerin, temel gıda ürünleri ile iç pazarın arzını iyileştirilmesi ve kendi kendine yeterlilik seviyesinin korunması, yerel üreticilerin canlandırılması, büyük ticaret ortaklarıyla ithalat-ihracat operasyonları, iç piyasada fiyat manipülasyonu üzerindeki kontrolün güçlendirilmesi ve diğer konular geniş çapta tartışıldı.

Böyleki, bu kapsamda Ekonomi ve Tarım Bakanlıkları, Devlet Gümrük Komisyonu, Ekonomi Bakanlığı’na bağlı Antimonopol ve Tüketici Piyasası Denetimi Devlet Hizmeti, Gıda Güvenliği ve Devlet Rezervleri Kurumu’nun raporları dinlenildi ve ilgili talimatlar verildi.

Yukarıdakilerin hepsinin Sayın Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in yukarıda bahsedilen konuşmada ekonomimiz hakkında söylediklerini doğruladığını belirtmek isterim: “Azerbaycan ekonomik olarak tamamen bağımsız bir ülkedir.” – Dedi.

Ülker Piriyeva – AZERBAYCAN

 

 

Açıklama yok.

REKLAM ALANI