Milletvekili Karadağ , Iğdır’ın aynı zamanda Türk Dünyasına açılan kapı konumunda bulunduğunu vurguladı
Milletvekili Karadağ , Iğdır’ın aynı zamanda Türk Dünyasına açılan kapı konumunda bulunduğunu vurguladı
MHP IĞDIR MİLLETVEKİLİ YAŞAR KARADAĞ, IĞDIR İLİNİN BEKLENTİLERİNİ MECLİSE TAŞIDI
MHP Iğdır Milletvekili Yaşar KARADAĞ, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunda Gündem dışı konuşma yaparak, Iğdır ilinin beklentilerini gündeme taşıdı.
Iğdır’ın, adını Iğdır Beyi’nden alan ve ortasından Aras nehrinin geçtiğini belirten KARADAĞ, iklim ve toprak yapısı bakımından tarıma son derece elverişli bir alüvyon tabanlı ova olduğunu ifade etti.
Iğdır şehrinin Ülkemizle birlikte Ermenistan, Nahçıvan üzerinden Azerbaycan ve İran’ın kesişim noktasında olmasının stratejik önemini ortaya koyduğunu dile getiren KARADAĞ, Iğdır’ın aynı zamanda Türk Dünyasına açılan kapı konumunda bulunduğunu vurguladı.
1932’de sınır oluşturulurken Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün müthiş öngörüsü ile İran’dan almış olduğu 13 kilometrekarelik alana sahip Serhat Şehri Iğdır’ın, bugün ülkemizin Türk Dünyası ile bağlantı kuracağı konumda olduğunu dile getiren KARADAĞ : “Nahçıvan’la aramızdaki Dilucu Sınır Kapımız açık ve ticari faaliyetleri devam etmektedir. İnşallah, Zengezur Koridoru’nun açılmasıyla da birlikte, ülkemiz Iğdır üzerinden Türk Dünyasına tamamen açılacak, bu bağlantıyla aynı zamanda, kara yolunun yanı sıra demir yolu bağlantısı ve doğal gaz boru hattıyla birlikte bir nevi, Türk Dünyası fiziki olarak birbirine bağlanmış olacaktır” dedi.
Iğdırlı vatandaşların en önemli geçim kaynağının tarım ve hayvancılık olduğunun altını çizen KARADAĞ, tarımdaki en önemli problemin ise sulama problemi olduğunun üzerinde durdu.
MHP Iğdır Milletvekili Yaşar KARADAĞ, konuşmasına şöyle devam etti : “Önemli su kaynakları olmasına rağmen Iğdır’da 120 bin hektarlık tarımsal alanın yaklaşık 90 bin hektarı sulanabilmektedir. Bu da 1950’lerin, 1960’ların sulama projeleri ile hayata geçirilmektedir. Iğdır’lı hemşerilerimizin beklentisi, yapımı devam eden Ünlendi Barajı ve projeleri devam eden Tuzluca Barajı, Aliköse, Göktaş ve Alibeyköy göletlerinin yapımı ile birlikte 120 bin hektarlık tarım arazisinin tamamen sulamaya açılmasıdır. Özellikle iklim ve toprak bakımından son derece elverişli olan Iğdır’ımızın hemen yanı başından Hazar’ kadar dökülen Aras nehri akıp gitmektedir. Bu projelerin hayata geçirilmesi ile birlikte, Iğdır’daki tarımsal potansiyel de oldukça yükselecektir.
Bununla birlikte hayvancılığımızın durumuna baktığımız zaman Iğdır ilimiz, yaklaşık 1 milyon 600 bin küçükbaş hayvanla Türkiye’de ilk sıralarda yer almaktadır. Yalnız, hayvancılıkla uğraşan çiftçilerimizin de önlerindeki en büyük problemlerden birisi yaylacılık problemidir. İnanıyoruz ki, Tarım Bakanlığımızın en kısa zamanda onunla ilgili yapacağı çalışmalarla birlikte bu problem de ortadan kalkacaktır.
Ayrıca Iğdır şehrimizin sağlık alanına göz attığımızda, Iğdırlıların yıllardır beklediği bir anjiyo ünitesi vardı ve bu ünite kuruldu. Yoğun bakım ünitelerinin de tamamlanması ile birlikte en kısa sürede faaliyete geçecektir. Yalnız, Iğdır şehrinin sağlıkla ilgili, sağlık kuruluşları ile ilgili sıkıntılarının olduğunu biliyoruz. Çünkü, hem çevre bölgelerden gelen hastalardan dolayı hem de şehrin nüfusuna yetmediğinden dolayı yetersiz kalıyor. Bu noktada, üniversite bünyemizde açılacak bir Tıp Fakültesi ve kurulacak olan bir araştırma hastanesi veya şehir hastanesi ile birlikte Iğdırlı hemşehrilerimizin sağlık alanındaki problemlerinin de ortadan kalkacağı inancındayım.
Bütün bunlarla birlikte, özellikle son iki yılda Iğdır’a yapılan yatırımlarla ilgili şehrimizin gerek içme suyu, kanalizasyon sistemi, Millet Bahçesi, Yeşil Kuşak Projesi, şehir meydanı düzenlemeleri, otogar, sebze hali, şehir çevre yolu ve Iğdır’a gelen demir yolu projelerinden dolayı buradan tüm ilgili Bakanlıklarımıza da teşekkür ediyor, Genel Kurulu saygı ile selamlıyorum.”
ABDULLAH YİĞİT-ANKARA