Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay °C
Profesyonel Emlak

Kassym-Jomart Tokayev ve Faure Essozimna Gnassingbe medya temsilcilerine brifing verdi

Kassym-Jomart Tokayev ve Faure Essozimna Gnassingbe medya temsilcilerine brifing verdi
REKLAM ALANI
01.12.2023
A+
A-

 

 

 

Olaylar

Akorda

Kassym-Jomart Tokayev ve Faure Essozimna Gnassingbe medya temsilcilerine brifing verdi

2023

İkili görüşmelerin ardından Devlet Başkanımız ve Togo Cumhurbaşkanı, medya temsilcilerine ortak açıklama yaptı.

 

 

 

 

Kassym-Jomart Tokayev, daveti kabul edip Kazakistan’a resmi bir ziyarette bulunduğu için Başkan Gnassingbé’ye şükranlarını sundu. Devlet Başkanına göre, Togo Cumhurbaşkanı’nın ziyareti iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesinin önünü açıyor ve Afrika kıtasıyla bağlarımızın yüksek seviyesini teyit ediyor.

 

 

 

– Afrika ülkeleriyle işbirliğinin güçlendirilmesi Kazakistan’ın dış politikasının ana yönlerinden biridir. Eyaletlerimiz birbirinden uzak olmasına rağmen Togo ile daha yakın temaslar kurmaya hazırız. Bu ülkenin karşılıklı yarar sağlayan işbirliği arzusunu tamamen destekliyoruz. Gelecek yıl, Kazakistan ile Togo arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasının üzerinden 10 yıl geçecek. Bu süre zarfında dostluğa ve karşılıklı desteğe dayalı işbirliği güçlendi. Bugün buna yeni bir ivme kazandıracak muazzam bir potansiyel var. Az önce bu konuyu görüştük ve önemli anlaşmalara vardık. Bütün bunlar siyasi, ticari, ekonomik, kültürel, insani ve diğer alanlardaki bağların yoğunlaşmasına katkıda bulunuyor” dedi Kassym-Jomart Tokayev.

 

 

 

Devlet başkanı, Togo lideriyle tarım, yeni teknolojiler, maden kaynaklarının ortak geliştirilmesi, üretim ve yatırım konularında görüşmelerde bulunduğunu kaydetti.

“Ülkelerimizin hükümetlerine ticaret cirosunu artırmak için özel önlemler alma talimatı verme konusunda anlaştık. Özellikle Kazakistan’ın Togo’ya tahıl ihracatı konusunda çok büyük fırsatlara sahip olduğunu kaydettik. Bildiğiniz gibi ülkemizin girişimiyle İslam Gıda Güvenliği Teşkilatı kuruldu. Başkan, “Togo’yu bu örgütün üyesi olmaya ve potansiyelini kullanmaya çağırdım” dedi.

Devlet başkanı, Kazakistan ve Togo’nun doğal kaynaklar açısından zengin olduğuna ve demir, fosfat, boksit ve diğer nadir toprak mineralleri yataklarının araştırılması, üretimi ve geliştirilmesi konusunda birlikte çalışma fırsatına sahip olduğuna dikkat çekti.

 

 

 

– Kazak girişimcilerin Togo’nun madencilik endüstrisinin olanaklarını keşfetmeye hazır olduklarını belirttim. Bununla birlikte iki ülke arasında ulaştırma ve lojistik sektöründeki işbirliğine ilişkin kapsamlı bir görüşme de gerçekleşti. Kazakistan, faaliyet ölçeği açısından Batı Afrika’da ikinci sırada yer alan Lome limanının potansiyelini değerlendirmeye davet edildi. Karşılıklı yarar sağlayan bir ortaklık geliştirmek için her türlü çabayı göstermeliyiz. Bu nedenle Togolu girişimcileri gelecek yıl Kazakistan’ın ekonomik potansiyelini tanıyabilecekleri Astana Uluslararası Forumu’na katılmaya davet ettim” dedi Kassym-Jomart Tokayev.

Bununla birlikte Cumhurbaşkanı, Astana ile Lome arasında kültürel ve insani işbirliğinin kurulmasının önemini vurguladı.

– Bu, iki halkın birbirini daha iyi tanımasını sağlayacaktır. Togolu gençlere Kazakistan’daki üniversitelerde eğitim verdim. İlişkilerimize yeni bir ivme kazandırmak amacıyla ülkelerimizin fahri konsoloslarının onaylanması konusunda mutabakata vardık. Varılan anlaşmalar şüphesiz işbirliğinin güçlenmesine katkı sağlayacaktır” diye vurguladı.

 

 

 

Kassym-Jomart Tokayev, ülkelerimizin hem uluslararası hem de bölgesel düzeyde yakın ilişkiler kurduğunu ve birçok acil konuda benzer pozisyonlara sahip olduğunu kaydetti.

– Etkileşimimiz özellikle küresel ve bölgesel yapılar çerçevesinde başarılı bir şekilde gelişiyor. Kazakistan Cumhurbaşkanı, modern jeopolitik koşullarda Birleşmiş Milletler, İslam İşbirliği Teşkilatı, Afrika Birliği gibi yapılar çerçevesinde karşılıklı desteğin sağlanması ve istişarelerin yürütülmesinin son derece önemli olduğunu söyledi.

Devlet başkanları ayrıca küresel ve bölgesel güvenlik konularında da görüş alışverişinde bulundu.

Kassym-Jomart Tokayev, Cumhurbaşkanı Gnassingbe’nin ülkemize yaptığı ziyaretin gerçekten tarihi olduğunu ve iki ülke arasındaki ilişkilerin genişlemesine yeni bir ivme kazandıracağını kaydetti. Ayrıca bu ziyaretin Orta Asya ile Afrika arasındaki işbirliğinin daha da geliştirilmesine katkı sağlayacağını vurguladı.

 

 

 

Faure Essozimna Gnassingbé ise Togo’nun Kazakistan ile işbirliğine özel önem verdiğini ve sadece bölgeler arası değil aynı zamanda kıtasal düzeyde de stratejik bir ortaklık geliştirmekle ilgilendiğini söyledi.

– Togo’nun, toplam nüfusu 300 milyonu aşan Batı Afrika ülkeleriyle ticaret cirosu sağlamış bir ülke olarak Kazak yatırımcıların ilgisini çekebileceğini düşünüyorum. Tarım sektöründe işbirliğimizi geliştirmekten memnuniyet duyuyoruz. Bugün Kazakistan, Togo’ya tahıl tedarik etme konusunda büyük bir potansiyele sahip. Ülkeniz dijitalleşme konusunda önemli ilerleme kaydetti. Ülkemizde de dijitalleşme projelerini hayata geçirmeyi ve bu yönde işbirlikleri kurmayı hedefliyoruz. Bu konuda sizden çok şey öğrenebiliriz” dedi Başkan Gnassingbé.

 

 

geri gelmek geri gelmek

kaynak:https://www.akorda.kz/ru/kasym-zhomart-tokaev-i-for-essozimna-gnassingbe-proveli-brifing-dlya-predstaviteley-smi-28104021

 

 

 

REKLAM ALANI