Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay °C
Profesyonel Emlak

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kıbrıs Türk Ticaret Odası’nın 61. Olağan Genel Kurul toplantısına katıldı

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kıbrıs Türk Ticaret Odası’nın 61. Olağan Genel Kurul toplantısına katıldı
REKLAM ALANI
02.09.2024
A+
A-

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kıbrıs Türk Ticaret Odası’nın 61. Olağan Genel Kurul toplantısına katıldı

2024

facebook sharing buttontwitter sharing buttonlinkedin sharing buttonwhatsapp sharing buttonprint sharing button

Fotoğraflar

 

 

 

 

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, karamsarlığa kapılmadan bütün engellerin aşılacağını, KKTC’de ciddi bir ekonomi ve yapı bulunduğunu Türkiye’nin de bunun yanında olduğunu söyledi.

Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO) 61. Olağan Genel Kurulu, KTTO Mustafa Çağatay Konferans Salonu’nda bugün yapıldı, Oda Meclisi Üyeleri belirlendi.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, burada yaptığı konuşmasında, Kıbrıs konusunda izlediği siyaseti kendi başına oluşturmadığını, Türkiye Cumhuriyeti ile sürekli istişare içerisinde olduğunu belirtti.

“Türkiye Cumhuriyeti hem Anavatandır, hem garantör ülkedir, hem de bu bölgenin en büyük, en güçlü ülkesidir ve söz hakkı vardır.” diyen Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye’nin söz hakkının 1960 anlaşmasının da öncesinde Lozan Anlaşması’ndan başladığını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Tatar, cumhurbaşkanı olmadan önce olduğu gibi cumhurbaşkanı olduktan sonra da hep Türkiye ile istişare içerisinde olduğunu ve bu istişarelerinde hep, “Rumların bizi kandırdığı, ne zaman masaya oturulsa Enosis’e yolu tıkamadan bir anlaşma sağlayabilmek hedefinde olduklarının” söylendiğini kaydetti.

Rumların hiçbir zaman iyi niyet göstermemesi nedeniyle bir siyaset değişikliği gerektiğinin söylendiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, kendisinin de seçimlerden önce iki devletli çözüm vizyonunu ortaya koyduğunu hatırlattı.

“Türkiye’nin de kendi garantörlüğünden vazgeçme niyeti yok”

 

 

Cumhurbaşkanı Tatar, “Yani Kıbrıs’ta federal çerçevede iki yapı ve tek otorite olduğunda, AB’de sıfır asker sıfır garanti de dayatıldığında sizin yaşama şansınız yok. Türkiye de kendi garantörlüğünden vazgeçmeyecektir” dedi.

Ada’ya Amerika, Fransa gibi ülkeler gelirken Türkiye’yi sormalarını eleştiren Cumhurbaşkanı Tatar, Rum tarafını AB’ye tek taraflı alırken de garantör ülke Türkiye’ye bir şey sorulmadığını kaydetti.

Türkiye’nin tüm adanın garantörü olma durumunun bu durumda ortadan kalktığını, zaten karşı tarafın anlaşmalara ve sözleşmelere uymadığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Tatar, “Garantörlük dendiğinde benim için önemli olan güvenliğim, barışım, huzurum, adada güzellikle yaşayabilmemizdir. Can ve mal güvenliğimizin sağlanması, adada istikrarlı bir şekilde yaşayabilmemizdir” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye’nin adadan çekilmesi, garantörlüğünün son bulması ve askerin gitmesi halinde Kıbrıs Türkü’nün adadaki halinin iyi olmayacağını belirtti.

Cumhurbaşkanlığında her zaman iletişimden yana olduklarını ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman’ın da bunu çok iyi bildiğini kaydetti.

“Teknik komitelerde, ekonomide, sağlıkta, turizmde, kapıların açılabilmesinde veya artırılabilmesinde her türlü işbirliğimizi sonuna kadar sürdürüyoruz” diyen Cumhurbaşkanı Ersin Tatar şöyle devam etti:

“1 Temmuz 2022’de kabloyla elektriğin Türkiye üzerinden AB’ye enterkonnekte sistemle bağlanmasını içeren çok önemli bir önerimiz oldu. Cevap bile alamadık. BM’ye de AB’ye de İngiltere’ye de bunları söylemeye devam ediyoruz. Bu işin kökten çözümü hem güney hem kuzey için bir kablo ile Türkiye üzerinden AB’ye bağlanılmasıdır. Türkiye 40 kilometre, Yunanistan 1000 kilometre uzaklıkta. Son günlerde bu konudaki haberler de gösteriyor o proje çöktü. O proje için finansman bulamıyorlar. Şimdiden proje için fiyatların finansmanın artması lazım… Dolayısıyla Güney de yakıta mahkum biz de yakıta mahkum yakıtla bu iş olamayacağına göre kablo esas. O nedenle biz Başbakan ile bu kablo işinin gerçekleşmesi için var gücümüzle Türkiye ile istişare içindeyiz. Bu hem temiz çevre, hem sürdürülebilir enerji politikası, hem de yenilenebilir enerjinin önünü açacak. Kabloyla bağlandığında istediğin kadar güneş enerjisine yatırım yapabilirsin aksi halde kısıtlama vardır.”

Cumhurbaşkanı Tatar, siyasetlerinin iletişimi ve diyalogu sürdürebilmek ve gerçekçi bir çözüm bulabilmek olduğunu vurgulayarak, masaya nasıl oturulacağının da Türkiye ile istişare içerisinde rayına oturtulduğunu söyledi.

“Rum tarafı var olan haksız ambargoları ağırlaştırmaya çalışıyor”

BM Genel Sekreteri’nin kişisel temsilcisinin adaya birçok defa gelip gittiğini ve masaya oturmak için ne istediklerini sorduğunu anlatan Cumhurbaşkanı Tatar, “Madem 1960 anlaşması ile eşit kurucu ortağız, bizim de egemenliğimiz doğal olarak var, pazarlık konusu değil. Yani biz masaya oturup da egemenliğimizi tartıştırmayız, biz zaten egemeniz. Onun için bizi tatmin edecek bir şey vermeniz lazım dedik. Direkt ticaret ve direkt uçuş ile her türlü ambargonun kalkması. Bu en doğal hakkımız ve bunu dünyaya anlattık. Bizim gücümüz yetmeyebilir ama Türkiye, 261 ülkede Kıbrıs Türk tarafının Türkiye’nin desteği ile yeni siyasetini anlatıyor. Bunun tatmin edilmesi ile bir siyaset masasının kurulabileceğini anlatıyor… Biz bunları söylerken o taraf tutuklamalar, turizme, mal mülk edinmeye engeller koymaya çalışarak üstümüze daha da geliyor” dedi.

 

 

Cumhurbaşkanı Tatar, Rum tarafının var olan haksız ambargoları ağırlaştırmaya çalıştığını vurguladı.

Kıbrıs Türkü’nün Güney’de 500 bin dönüm mal bıraktığına dikkat çeken Cumhurbaşkanı Tatar, bu malların değerinin en az 100 milyar sterlin olduğunu ifade etti.

Bir anlaşma esnasında mal konusunun takas ile çözüleceğini belirten Cumhurbaşkanı Tatar, kuzeyde kalkınma ve yatırım olabilmesi için eşdeğer verildiğini ve yatırımın sağlandığını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Tatar, bugün KKTC’de yatırımların haddi hesabı olmadığını Kıbrıs Türkü’nün bugünleri hayal bile edemeyeceğini ifade ederek, KKTC’nin ekonomisine ve sektörlerine dikkat çekti.

Kabloyla elektriğin de geleceğini anlatan Cumhurbaşkanı Tatar, bütün bunların geleceğe umutla bakılmasını sağladığını kaydetti.

“Karamsarlığa kapılmadan bütün engeller aşılacak”

 

 

Cumhurbaşkanı Tatar, karamsarlığa kapılmadan bütün engellerin aşılacağını, KKTC’de ciddi bir ekonomi ve yapı bulunduğunu Türkiye’nin de bunun yanında olduğunu söyledi.

Temeli atılan yonca kavşağın bile tek başına ekonomiye büyük katkı yapacağını vurgulayan Cumhurbaşkanı Tatar, KKTC’deki yapıyı ayakta tutmak için büyük bir seferberlik içinde olunduğunu kaydetti.

Türkiye’nin sadece yollar için bile 14 milyar TL para akıttığını ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs Türk halkının geleceği için ciddi bir mücadele olduğunu belirterek, Türk Devletleri Teşkilatı ve Azerbaycan’a kolay kolay gidilmediğini, bunların ciddi anlamda yeni siyasetin gerekleri olduğunu vurguladı. “Yeni siyasetin uygulanmasında elbette irade, cesaret ve dış saldırılara karşı birlik beraberlik gerekmektedir” diyen Cumhurbaşkanı Tatar, bunun zaman da istediğini 50 yıl federasyon görüşüldüğü halde hiçbir şey olmadığını ifade etti.

kaynak:https://kktcb.org/tr/cumhurbaskani-ersin-tatar-kibris-turk-ticaret-odasinin-61-olagan-genel-12693

, , , , , , , ,

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.