Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay °C
Profesyonel Emlak

Konya Berberler ve Kuaförler Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Veli Baranok` tan Açıklama

Konya Berberler ve Kuaförler Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Veli Baranok` tan Açıklama
REKLAM ALANI
22.04.2021
A+
A-

Konya Berberler ve Kuaförler Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Veli Baranok` tan Açıklama

Berber ve kuaför esnafı mağduriyetlerinin giderilmesini bekliyor
Konya berberler ve kuaförler Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Veli Baranok, berber ve kuaför esnafının zor durumda kaldığını ifade ederek, “Derdimiz adı geçen yerlerin kapatılması değil, haksız rekabetin önüne geçmek ve üyelerinin intiharın eşiğine geldiği güzellik uzmanlarının mağduriyetlerinin giderilmesi için güzellik salonlarının açılmasıdır” dedi.

Veli Baranok pandemi sürecinde mağdur olduklarını belirterek, “ Son pandemi genelgesi ile bir kez daha mağdur olan Güzellik Uzmanlığı mesleği mensupları ve Güzellik salonu esnafı hakkında bu bilgilendirmeyi yapmak ve bazı gerçekleri kamuoyu ile paylaşmak bir zaruret halini almıştır. Güzellik sektöründe esnaf ve ticaret odalarına bağlı yaklaşık 200.000 güzellik salonu faaliyet göstermekte bu sektör bir milyondan fazla çalışana istihdam yaratmaktadır.

Bu çalışanların %98’inin kadın olduğu düşünülecek olursa ülkemizdeki kadın istihdamına katkısını kolaylıkla görmek mümkündür. Bir çoğu mikro işletmeler olarak faaliyet gösteren güzellik salonları sosyal medya ve basında gördüğünüz büyük işletmelerden daha ziyade günlük kazançları ile dönen, fedakâr ve emekçi güzellik uzmanları işletmeci ve uzmanlarının çabası ile ayakta kalma çabası veren işletmelerdir. Ne yazık ki son genelgede de görüldüğü üzere koca bir sektör bilinmemenin, tanınmamanın, temsil edilememenin çaresizliği ile sesini duyuramamaktadır. Birçok benzer hizmeti veren, hastane, tıp merkezi ve muayenehane açıkken güzellik salonları anlaşılmaz şekilde bir kez daha faaliyetlerini durdurmak zorunda bırakılmıştır. Derdimiz adı geçen yerlerin kapatılması değil, haksız rekabetin önüne geçmek ve üyelerinin intiharın eşiğine geldiği güzellik uzmanlarının mağduriyetlerinin giderilmesi için güzellik salonlarının açılmasıdır” diye konuştu.
Güzellik uzmanları yasa dışı çalıştırılmamalıdır.

Yasa dışı çalışan güzellik uzmanlarına da dikkat çeken Veli Baranok, “Özellikle hastane, muayenehane adıyla faaliyet gösteren ve hekim sorumluluğunda açılan yapılara ve yanlarında yasadışı olarak çalıştırılan Güzellik Uzmanlarına dikkatinizi çekmek isterim. Ne yazık ki asıl işi teşhis ve tedavi olan bir kısım hekimimiz güzellik sektöründeki pastayı görünce gerçek görev ve yeminlerini bir kenara koyarak bizim mesleğimize soyunmuşlardır. Serbest piyasa, soyunabilirler, soyunsunlar.

Ancak sadece soyunmakla kalmamış açtıkları sürekli davalarla güzellik uzmanlığı mesleğini güzellik uzmanlarının elinden almaya göz dikerek güzellik salonlarından tek farkı dolgu ve botoks yapma yetkisi olan yapılanmalara gitmiş epilasyondan, masaja, cilt bakımından, kalıcı makyaja kadar her alanda faaliyet göstererek güzellik salonu hizmetlerini sağlık kuruluşu tabelası altında verir hale gelmişlerdir. Bugün devlet hastanelerinde dermatolog ve plastik cerrah bulmak neredeyse mümkün değildir. Ciltteki hastalıkların teşhisi ve tedavisi için gösterilmesi gereken çaba, yerini, tüccar hekimlerin, tabelası hastane, tıp merkezi veya muayenehane olan ama gerçekte bir “Güzellik Salonu” haline gelmiş işletmelerinde güzellik uzmanlığı icrasına bırakmıştır.

Mesleğimizin küçük düşürülmesi yanlış ve haksızlıktır
Mesleklerinin küçük düşürülmesinin yanlış olduğunun üzerinde duran Veli Baranok, “Dermatolog ve Plastik cerrahlarımızın bir bölümü çeşitli dernek çatıları altında birleşerek güzellik salonlarının faaliyetlerinin engellenmesi için olmadık çabalara girişmişlerdir. Bu derneklerin dolgu, botoks firmalarından gelen mali güçleri, dernek başkanlarının ticaret faaliyetlerinden gelen güçle birleşmiş binlerce güzellik salonunun varlığını tehdit eder hale gelmiştir. Dernekler sürekli açtıkları davalarla güzellik salonlarının epilasyondan, kalıcı makyaja, temel cilt bakımından, masaja kadar tüm haklarının gasp edilmesi çabasına girişirken, özellikle ilişkilerinin güçlü olduğu tv kanalları yolu ile doktor hatalarının söz konusu olduğu haberlerde dahi “güzellik salonu” ibaresinin geçmesini sağlayarak mesleğimizi kamuoyu nezdinde de küçük düşürme yoluna gitmişler ve gitmektedirler.

Güzellik uzmanlığı mesleğinin düzenlenmesi, kadın esnafın mağdur edilmemesi için samimi gayretler gösteren ve 2017 yılında Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk defa binlerce güzellik uzmanı önünde canlı yayında kararname imzalayarak sorunlarımızı çözen Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın o imzasına dahi dava açarak “epilasyon hekimlerin hakkıdır” diye anlayamadığımız bir çabaya girmişlerdir. Kendi aralarında dolgu ve botoksu kim yapacak kavgası veren dernekler ne hikmetse söz konusu güzellik salonlarının haklarına yönelik davalar ve lobi faaliyetleri olunca büyük bir birlik ve beraberlik sergilemektedir.

Oysa kendi klinik, muayenehane, hastane ve politiklerinde de bu hizmetleri bizzat vermemekte -kendilerine yakıştıramadıklarından olsa gerek- yasak olmasına rağmen çalıştırdıkları maaşlı güzellik uzmanlarına hatta daha kötüsü niteliksiz personellerine verdirtmektedirler. Elbette güzellik uzmanlarının haklarını her türlü yasal zeminde, kısıtlı imkânlarımızla da olsa arayacağız. Ancak güzellik sektöründe dönen büyük oyunlara kamuoyun da dikkatini çekmek 1.000.000 güzellik uzmanı adına boynumuzun borcudur. Kendilerine her uzatılan mikrofona “Üç günlük veya 3 aylık eğitim ile Güzellik Uzmanı Oluyorlar” diyen mevzuattan bihaber dernek başkanlarına da söylemek isteriz ki; Güzellik Uzmanlığı Mesleğinin meslek liseleri, üniversitesi ve mesleki eğitimde de 5 yıl eğitimi mevcuttur. Sevgi ve saygılarımı sunarım” şeklinde konuştu.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.